Menu

Uppsala Kammarorkester – Rodrigos gitarrkonsert

Uppsala

Ukk - Stora Salen | Musik I Uppland
torsdag, 21 november 2024 kl:19:00

En älskad gitarrkonsert med Mats Bergström som solist och den eftertraktade dirigenten Anna Rakitina gästar Uppsala Kammarorkester för första gången.
Dirigent
Anna Rakitina
Solist
Mats Bergström, gitarr
Program
Xavier Montsalvatge (1912-2002): Sortilegis
Joaquín Rodrigo (1901-1999): Concierto de Aranjuez
Caroline Shaw (f. 1982): Entr´acte
Igor Stravinskij (1882-1971): Pulcinella Suite
Konsertintroduktion
I Stora salen mellan 18.20-18.40
En omtyckt gitarrkonsert
Joaquín Rodrigos ”Concierto de Aranjuez” får stå i centrum när Upplands egen världsgitarrist, Mats Bergström, är solist med Uppsala Kammarorkester. Mats är en av våra mest kända kammarmusiker och flitigt anlitad ackompanjatör till flera av Sveriges främsta sångare.
”Concierto de Aranjuez” skrev Joaquín Rodrigo 1939, inspirerad av trädgårdarna i Palacio Real de Aranjuez, ett kungligt palats nära Madrid. I sin musik fångade han landskapet och trädgårdarnas atmosfär. Genom åren har konserten blivit en av de mest spelade och inspelade konserterna för gitarr och orkester.
Förtrollningar
Kvällens program bjuder mer spansk musik i Xavier Montsalvatges ”Sortilegis” från 1992. Montsalvatge är känd för sin mångsidighet och sin förmåga att smälta samman olika musikaliska stilar och influenser. I “Sortilegis” visar han upp sin unika förmåga att blanda det traditionella med moderna harmonier och rytmiska idéer. Titeln kan översättas till ”trolleri” eller ”förtrollningar”, där varje del har sin egen karaktär och atmosfär, vilket ger lyssnaren en mångfacetterad upplevelse.
Kvällen fortsätter med den prisbelönta amerikanska tonsättaren Caroline Shaws musik som ofta rör sig ledigt mellan olika genrer. Här får vi lyssna till hennes Entr´acte för stråkar.
Barockmusikens elegans och neoklassicismens vitalitet
Sist i programmet hör vi Pulcinella Suite, en förkortad version av musiken som Stravinskij skrev till baletten “Pulcinella” år 1920. Verket är baserat på musik av den italienske barockkompositören Giovanni Battista Pergolesi, men Stravinskij omformade och omstrukturerade melodier och teman för att skapa sin egen unika tolkning. Pulcinella Suite har blivit ett av Stravinskijs mest älskade verk och är en hyllning till både barockmusikens elegans och neoklassicismens vitalitet.
Anna Rakitina
Första gången i Uppsala
Dirigenten Anna Rakitina är en av de mest spännande och eftertraktade dirigenterna i sin generation och hon gästar Uppsala Kammarorkester för första gången. Anna var assisterande dirigent hos Boston Symphony Orchestra från 2019 till 2023 och innan dess var hon Dudamel Fellow vid Los Angeles Philharmonic.
Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är en professionell orkester, av många ansedd som en av Sveriges främsta. I över 50 år har orkestern, med en omvittnad varm och stor orkesterklang, framfört levande musik alltifrån de gamla mästarna till nyskrivna verk av unga kompositörer. Uppsala kammarorkester är en del av stiftelsen Musik i Uppland, som är en regional musikorganisation i Uppsala med Region Uppsala som huvudman.

Datum / Tid

torsdag, 21 november 2024 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Ukk - Stora Salen | Musik I Uppland

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

135

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad